امروزه یکی از مهم ترین معضل های اجتماعی، مسئله مهاجرت تعداد زیادی از قشر جوانان است. به خودی خود مهاجرت قدمتی طولانی دارد و از گذشته های دور تا به امروز مهاجرت انجام میشد. مهاجرت به معنی جا به جایی افراد به منظور سکان به شهر یا کشور دیگری است.
اما هنگامی که تعداد زیادی از افراد به صورت همزمان دست به مهاجرت می زنند این سوال برای کارشناسان پیش می آید که دلایل ایجاد این مهاجرت چیست؟ بر اساس آمار به دست آمده از سالنامه مهاجرتی در سال 2020 جمعیت مهاجران ایران حدود 1.8 میلیون نفر بوده است.
به صورت کلی در جوامع گذشته دلایل اصلی مهاجرت شامل عوامل محیطی مانند فقر، بیماری، جنگ، کمبود غذا، بیکاری، بلایای طبیعی و… بوده است. اما امروزه حتی با پیشرفت جوامع باز هم مهاجرت وجود دارد.
گرچه مفهوم مهاجرت برای صدها سال وجود داشته است اما امروزه نیز در تمام دنیا انجام می شود. امروزه مهاجرت به کوچ فردی یا جمعی افراد از یک کشور به کشور دیگری گفته می شود که در آن کشور مقصد شهروند نیستند.
مسئله؛ «امید به آینده» است. حجم مهاجرت، فروش اموال، تبدیل آنها و فرار از کشور پیام خطرناکی دارد مبنی بر اینکه مردم آینده روشنی در مقابل خودشان نمیبینند
براساس جدیدترین تغییراتی که در آمارهای سال ۲۰۱۷ سازمان ملل صورت گرفته است، در سال ۲۰۰۰ میلادی، دو میلیون و ۸۰۳ هزار مهاجر ایرانی در خارج از کشور برآورد شده است که در سال ۲۰۱۷ این آمار دو میلیون و ۶۹۹ هزار نفر مهاجر ایرانی را برآورد کرده است
در سال ۲۰۱۷، تغییر قابل ملاحظهای در مورد توزیع جنسیتی مهاجران دیده میشود و درصد زنان در حجم مهاجرت ایرانیان از ۴۱ به ۴۷ درصد رسیده است
۱۰ کشور اول مقصد ایرانیان به ترتیب آمریکا، قطر، کانادا، کویت، آلمان، فلسطین، انگلیس، سوئد، امارات متحده عربی و بحرین تشکل میدهند.
برآورد مهاجران ایرانی در حوزه خلیج فارس در سال ۲۰۱۲ نشان میدهد ۸۰۰ هزار ایرانی به امارات و ۱۴۰ هزار نفر به کویت مهاجرت کردهاند.
هرم سنی جمعیت مهاجران ایرانی خارج از کشور در سال ۲۰۱۷ به طرف سالمندان پیش رفته است.
از سال ۲۰۱۵ به بعد، سهم زنان مهاجر نسبت به مردان مهاجر به طور قابل توجهی افزایش یافته است. مردان ۱٫۵ برابر زنان در مهاجرتها بودند اما به تدریج به ۱۳۲ مرد در مقابل ۱۰۰ زن رسید. از سال ۲۰۱۵ به بعد، ۸۸ مرد در مقابل ۱۰۰ زن در حوزه مهاجرت داریم.
از سال ۲۰۱۵ نسبت جنسی به نفع زنان کاهش یافته که به زنانه شدن مهاجرت خارجی اشاره دارد
۷۲ درصد بسیار بالایی از ایرانیان در خارج از کشور دارای تحصیلات عالی دانشگاهی هستند هستند. به عنوان مثال در مقطع ابتدایی و کمتر ۷٫۶ درصد، در مقطع راهنمایی ۴٫۶ درصد، در مقطع متوسطه ۱۵ درصد و در تحصیلات دانشگاهی ۷۲ درصد دارای تحصیلات هستند.
۶۱ درصد از مهاجران ایرانی دارای مشاغل تخصصیاند، ۲۷٫۵ درصد در فروشندگی فعال هستند، ۱۱ درصد کارگر و یک درصد کارگر ساده داریم.
حداقل بین پنج تا هفت میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی میکنند.